Pakowarka prozniowa vb 6

Pakowarka próżniowa służy do szczelnego zamknięcia wyniku w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu spośród niego powietrza. Pakowanie próżniowe pozwoli na dalsze zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie zapakowane w ten procedura pewno żyć nawet kilkukrotnie trwalsze niż w przypadku zastosowania innych form pakowania.

Na rynku istnieje jednoznacznych kilka rodzajów pakowarek próżniowych, jednak ich wykorzystanie jest całe, występują duże różnice w toku pakowania. Pakowarka komorowa - po umieszczeniu wyniku w ostatnim opakowaniu wewnątrz komory gości w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego procesu reszki powietrza są wypchnięte z opakowania. Po wykonaniu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe dają w różnych rozmiarach od małych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten model maszyn podawany jest przede ludziom ze powodu na niskie koszty obsłudze oraz łatwość i szybkość używania. Wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt pozostaje poza urządzeniem. Próżnię podejmuje się poprzez zastosowanie specjalnej folii i umieszczenie otworu worka, tak by produkt pozostał jak dobrze zamknięty, wewnątrz urządzenia. Niewielkie, w porównaniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz wysoka mobilność są dużymi zaletami tego modelu urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana szczególnie w przemyśle spożywczym tam gdzie są artykuły o niestandardowych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w wypadku pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie jest racja istotnego znaczenia jak w sukcesu listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede ludziom na popularnych i chętnie dostępnych foliach gładkich. Inny rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.